غذا یکی از موضوعاتی است که برای همه افراد دارای اهمیت زیادی بوده و رستورانهایی که ارائه دهنده غذاهای باکیفیت هستند، طرفداران زیادی دارند و برای این غذای باکیفیت، تجهیزاتی عالی نیاز است. برای اینکه بخواهیم آشپزخانه یک رستوران یا آشپرخانه صنعتی را راه اندازی کنیم، نیاز به تجهیزات آشپرخانه صنعتی داریم و در این مطلب قصد داریم تا در رابطه با این تجهیزات صحبت کنیم و لیست کاملی را به شما ارائه نماییم.
معرفی کامل تجهیزات آشپرخانههای صنعتی
در هر آشپزخانه صنعتی باید تجهیزاتی وجود داشته باشد تا غذایی عالی به مشتری ارائه شود. حالا با توجه به اینکه این آشپزخانه متعلق به رستورانی بزرگ یا کوچک است، ممکن است لیست این تجهیزات کم یا زیاد شوند. در این بخش ما لیستس کامل را ارائه خواهیم کرد که مخصوص رستورانهای بزرگ بوده و شما میتوانید با توجه نیاز خود تعدادی را حذف کنید تا هزینهها نیز کاهش پیدا کند.
آشنایی با تجهیزات آماده سازی
این دسته از تجهیزات به وسایلی متعلق است که کار آماده سازی غذا را تا قبل از مرحله پخت بر عهده دارند و معمولا میان بخش انبار و پخت قرار خواهند گرفت و این وظیفه را بر عهده دارند تا غذاهای نسبتا آماده را به آشپزان برسانند تا عملیات نهایی را روی آنها انجام دهند.
این وسایل به شرح زیر هستند:
- تخته کار: این ابزاری است که برای خرد کردن و تکه تکه کردن مواد غذایی مختلف مانند گوشت و مرغ و سبزیجات مورد استفاده قرار میگیرد.
- دیگ خیساندن برنج: با توجه به اینکه بیشتر غذاهای ایرانی با برنج صرف میشوند پس قطعا تعداد برنجی که یک رستوران باید در طول روز آماده کند زیاد خواهد بود و این ابزاری است که برای آشپرخانه صنعتی مهم خواهد بود.
- چرخ گوشت صنعتی: معمولا در آشپزخانه صنعتی از گوشت چرخ کرده آماده استفاده نمیشود و برای چزخ کردن تخصصی گوشت، نیاز به چرخ گوشت صنعتی وجود دارد.
- اره استخوان بر: اگر در آشپخانه نیاز باشد که گوشتهای بزرگ و یا قلمها خورد شوند، از اره استخوان بر استفاده خواهد شد.
- مخلوط کن صنعتی: برای مخلوط کردن خمیر نان یا شیرینی و مایه کباب از این دستگاه استفاده میشود.
- یخ ساز: در گذشته شاید آشپرخانه صنعتی یخ مورد نیاز خود را از بیرون سفارش میداد ولی اکنون از دستگاه یخ ساز صنعتی استفاده میشود.
- خلال کن: از این دستگاه برای خلال کردن موادی مانند هویج و سیب زمینی استفاده میشود.
- سبزی خورد کن: طبیعتا در غذاهای مختلف باید سبزی استفاده شود و خرید سبزی خورد شده و آماده هزینه زیادی خواهد داشت. پس میتوان از دستگاه خورد کن استفاده نمود.
- دستگاه کباب گیر اتوماتیک: قطعا کباب یکی از غذاهای اصلی در هر رستورانی است و در آشپرخانههای صنعتی برای سرعت دادن به سیخ کردن کبابها، از دستگاه کباب گیر اتوماتیک استفاده میشود.
- میز دورچین: این میز در آشپزخانه قرار گرفته و دارای قالبهایی است که دورچین غذاها در آن ریخته میشود تا در حین آماده سازی بشقاب مشتری از آنها استفاده شود.
- میز کار: این همان میز اصلی است که تمامی مراحل آشپزی روی آن انجام خواهد شد.
(انواع میز در آشپزخانه های صنعتی بسیار پرکاربرد بوده و از ضروریترین تجهیزاتی است که جهت راه اندازی یک آشپزخانه صنعتی باید خریداری نمود.)
آشنایی با تجهیزات پخت
این تجهیزات برای پخت غذاها استفاده شده و به شرح زیر است:
- اجاق گاز: این وسیله اصلی برای پخت غذاهاست و در دو نوع فر دار و بدون فر وجود دارد.
- دیگ چلو پز: دم کردن حجم زیادی از برنج به صورت عادی کاری راحت نیست و باید از این دستگاه استفاده شود.
- تابه گردان یا سرخ کن: دستگاهی بسیار مناسب برای سرخ کردن انواع مواد غذایی است و به راحتی مورد شست و شو قرار خواهد گرفت.
- دستگاه کباب پز صنعتی: از این دستگاه برای پخت کباب بوده و در دو نوع ذغالی و گازی میباشد.
- دستگاه کباب پر تابشی: اگر میخواهید در حین پخت کباب خبری از دود نباشد میتوانید از این دستگاه استفاده کنید.
- هود صنعتی: در آشپرخانه صنعتی حجم زیادی دود و بخار وجود دارد که با استفاده از قدرت مکش بالای این دستگاه به بیرون منتقل خواهد شد.
- فر کامبی اون: از این فر جهت پخت ترکیبی با تکنولوژی بخار در آشپزخانه های صنعتی استفاده میشود.
آشنایی با تجهیزات سرمایشی
در این بخش از وبلاگ هلدینگ استیل پارس تجهیزاتی معرفی میشود که برای نگه داری و حفظ دمای مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرند:
- یخچال ویترینی: در این یخچال جداره جلویی شیشهای میباشد تا محتویات دیده شود.
- یخچال صنعتی: این وسیلهای واجب و ضروری در هر آشپرخانه صنعتی است و اندازه آن با توجه به اندازه رستوران انتخاب میشود.
- گرماخانه شیشهای: از این وسیله برای گرم نگه داشتن غذاها استفاده میشود و در این نوع میتوانید با توجه به شیشهای بودن آن، محتویات درونش را دید.
- سرد خانه زیر صفر: برای یخ زدن و منجمد کردن مواد غذایی و نگهداری طولانی مدت مورد استفاده قرار میگیرد.
- سرد خانه بالای صفر: برای نگه داری مواد غذایی تا دو هفته مورد استفاده قرار میگیرد.
- سرد خانه دو مداره: این نوع، هم سردخانه بالای صفر بوده و هم زیر صفر.
معرفی تجهیزات انبار
یکی از بخشهای مهم آشپرخانه انبار است و در آن به بهترین شکل ممکن از مواد غذایی نگهداری میشود که خشک بود و فاسد نمیشوند. البته وسایل غیر غذایی را نیز در آن نگهداری میکنند. در قسمت قبلی، بخشی از آشپزخانه صنعتی را شرح دادیم که در آن موارد غذایی فاسد شدنی را نگه میدارند و در این بخش انبار را معرفی میکنیم که مواد خشک را نگه میدارند.
انبارها به دو بخش زیر تقسیم میشوند:
- بخش نگه داری وسایل غیر غذایی: در این بخش مواری مانند مواد بهداشتی، ظروف یک بار مصرف، موارد شیمیایی و … نگه داری میشود.
- بخش نگه داری از مواد غذایی خشک: تمامی مواد غذایی که تا طولانی مدت خراب نشده و نیازی به دمای خیلی پایین ندارند، در این قسمت نگه داری خواهد شد.
معرفی تجهیزات سرو
در این بخش تجهیزاتی معرفی میشود که مخصوص سرو غذا است:
- ظروف شفینگ دیش: این ظرفی است که برای گرم نگه داشتن غذا و همچنین سرو انواع غذا مورد استفاده قرار میگیرد.
- سالاد بار: از سالاد بار برای نگهداری و همچنین سرو سالاد استفاده میشود.
- ترولی: این همان چرخ دستی است که ظروف غذا را روی آن گذاشته و برای سرو برده میشود. همچنین ظروف کثیف را روی آن گذاشته و به آشپزخانه منتقل مینمایند.
نتیجه گیری
در این مطلب به صورت کامل تمامی تجهیزات آشپرخانههای صنعتی را معرفی کرده و کاربرد هر کدام را جداگانه توضیح دادیم تا در صورتی که تصمیم دارید آشپرخانه صنعتی راه اندازی کنید، از این لیست استفاده نمایید و بهترین رستوران را تاسیس نمایید.
سوالات متداول درباره تجهیزات آشپزخانه های صنعتی
- تجهیزات رستوران های صنعتی به چند نوع تقسیم بندی می شوند؟
تجهیزات رستوران های صنعتی شامل تجهیزات آماده سازی، تجهیزات پخت و پز، تجهیزات سرمایشی، تجهیزات سرو و انبار هستند.
- هنگام خرید تجهیزات رستوران های صنعتی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
متریال، ظرفیت و ابعاد، 3 نکته حائز اهمیت برای خرید تجهیزات رستوران هستند.
- دستگاه کباب پز صنعتی در کدام دسته از تجهیزات رستورانی قرار دارد؟
دستگاه کباب پز صنعتی از تجهیزات پخت و پز به شمار می رود.
- اصلی ترین تجهیزات لازم برای پخت برنج در رستوران چیست؟
دیگ چلوپز