دستگاه رستر قهوه یکی از مهمترین ابزارهایی است که برای درست کردن این نوشیدنی پرطرفدار مورد استفاده قرار گرفته و سلامت آن در کیفیت قهوه شما تاثیر خیلی مهمی دارد. شاید نگهداری رستر قهوه کمی استرس زا باشد چرا که تمیز کردن این دستگاه جزئیات نسبتا زیادی داشته و میتواند باعث گیجی و سردرگمی فردی که به این کار مشغول است شود.
با همه این موضوعات، نمیتوانید از این کار کناره گیری نمایید چرا که دستگاه رستری که به خوبی کار نکند، ممکن است علاوه بر کاهش کیفیت قهوه، سلامت و ایمنی کارکنان را به خطر بیندازد. آسیبهای فیزیکی میتواند بیشتر از آسیبهای مالی به شما ضرر وارد کند. به همین دلیل بهتر است قبل از هر چیزی با نکات نگهداری رستر قهوه آشنا شده و حتما آنها را رعایت نمایید.
چندین نکته مهم در نگهداری رستر قهوه
افرادی که با دستگاه رستر قهوه آشنایی داشته و با تمامی انواع آن آشنایی دارند، این را میدانند که هیچ راهنمای کلی و عمومی برای نگهداری رستر قهوه وجود نداشته و فردی که قصد تمیز کردن آن را دارد باید با تمامی ویژگیها و جزئیات دستگاه آشنایی داشته باشد تا بتواند آن را به بهترین شکل ممکن نگه دارد.
اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید، مدت زمانی است که دستگاه کار کرده است. اگر دقیقا با این گزارش آشنایی داشته باشید میتوانید برای نگه داری این وسیله به خوبی برنامه ریزی نمایید. اگر بتوانید برنامه مناسبی از کارهایی که باید انجام دهید را به دست آورید، کارتان آسان خواهد شد.
در گذشته دستگاهها دارای ساعت شمار بودند ولی در حال حاضر و بعد از به روز شدن این دستگاه، دیگر این ویژگی را نداشته و این دلیلی است برای اینکه شما نیاز به دفتری برای ثبت کردن این مدت زمان داشته و دادههایی را برای ایجاد برنامهای مدون جمع آوری کنید.
پیشنهاد ما جهت نگهداری رستر قهوه این است که در ابتدای کار برنامه تمیز کاری عمیق را به صورت ماهیانه انجام دهید. بعد از مدتی که با دستگاه کار کردید، متوجه زمان دقیق شده و ممکن است نیاز داشته باشید در ماه 2 یا 3 بار این کار را انجام داده و یا هر دو ماه یا سه ماه یک بار نیاز به تمیز کاری کلی داشته باشید.
قائده کلی نگهداری از دستگاه رستر قهوه
در حالت کلی شما باید تلاش کنید تا جریان هوا را در دستگاه رستر قهوه بدون انسداد نگه دارید. یعنی هوا باید در تمامی قسمتهای این دستگاه جریان داشته باشد. روش رست کردن هر فردی با فرد دیگر متفاوت است و بسته به این روش و میزان آلودگی که به وجود میآورد، باید تصمیم بگیرید که بعد از 3 تا 5 بار استفاده از دستگاه، آن را تمیز کنید.
تمیزکردن دستگاه رستر قهوه کار دشواری است به همین منظور بهتر است هنگام انتخاب سایز رستر قهوه، مناسب ترین گزینه را برای استفاده خود انتخاب کنید تا راحتتر بتوانید از آن نگهداری نمایید.
برخی از افراد علاقه زیادی به رست تیره دارند. اگر شما هم جزء این دسته هستید، باید چک کنید که آیا روغن قهوه باعث انسداد جریان هوا شده است یا خیر؟
البته باید به این نکته اشاره کنیم که اگر هرکدام از انواع رست قهوه مانند لایت رست انجام بدهید نیز این امکان وجود دارد ولی شاید درصد اتفاق آن کمتر باشد. به همین دلیل نباید به خاطر رست سبک، از این نکته در مورد نگهداری رستر قهوه غافل شوید. این اشتباهی است که باعث میشود دستگاه شما دچار مشکل شده و نیاز به تعمیر پیدا کند. البته اگر شانس با شما یار بوده و این اشتباه به آتش سوزی ختم نشود.
سینی خنک کننده یکی دیگر از بخشهایی است که باید دقت زیادی در تمیز کردن آن داشته باشید. این بخش باید هر روز با استفاده از جارو برقی تمیز شود. اگر در روز یک بسته قهوه کامل را چهار بار در ساعت رست میکنید، باید سینی خنک کننده را دو یا سه بار در طول روز تمیز کنید.
اگر به صورت متوالی چندین بار از دستگاه استفاده کردید، باید حتما چک کنید تا سینی خنک کننده باعث مسدود شدن هوا نشود.
تهویه و یاتاقان از دیگر بخشهایی هستند که باید چک شوند. باید بررسی کنید که آیا به گریس نیاز دارند یا نه؟ در این قسمت نیاز است تا نکتهای را در رابطه با گریس بیان کنیم. اگر از گریس باکیفیت استفاده کنید، نیاز نیست به صورت مکرر این قطعات را روغن کاری نمایید.
باید از گریس مناسب مواد غذایی و با دمای بالا استفاده کنید تا نخواهید هر روز یاتاقانها را روغن کاری کنید. در غیر این صورت هم عملکرد دستگاه با مشکل رو به رو خواهد شد و هم شما باید کار بیشتری را انجام دهید.
در واقع شما علاوه برای نگهداری رستر قهوه علاوه بر تمیز کاری عمیقی که انجام میدهید، باید در طول کار خود نیز نکاتی را بررسی کرده و تمیز کنید. زمانی که به صورت کلی آن را تمیز میکنید حتما هر قسمتی که نیاز به تعویض دارد را عوض کنید. برای مثال واشر از اهمیت زیادی برخوردار بوده و باید چک کنید که آیا نیاز به تعویض دارد یا نه.
شکاف درام یکی دیگر از بخشهایی است که باید نسبت به تنظیم آن حساسیت داشته و بررسی کنید که هر چند وقت یک بار باید از ابتدا تنطیم شود.
دودکشها باید هر 6 ماه بررسی شوند. اگر این قسمت مسدود شده باشد میتواند برای سلامتی شما و سایر کارکنان خطرناک باشد. بلبرینگهای دستگاه باید هر 2000 ساعت (شاید کمی بیشتر یا کمی کمتر) نیاز به تعویض داشته باشد.
محل این دستگاه باید روزانه جارو شده و تمامی آشغالهایی که در سطل زباله وجود دارد تخلیه شوند. به این صورت کمترین خطا رخ داده و میتوانید از ایمنی اطمینان پیدا کنید. حداقل باید یک بار در ماه چک کنید تا متر مونوکسید کربن به خوبی کار خود را انجام میدهد یا خیر؟
نکته آخری که در مورد نگهداری رستر قهوه باید بیان کنیم این است که احتمال وقوع هر خطری را داده و برای آن برنامه ریزی کنید. مشکل آتش سوزی چیزی است که بسیاری از مواقع، هنگام استفاده از رستر قهوه رخ خواهد داد. به همین دلیل باید وسایل مورد نیاز برای مهار آن را در نزدیکی دستگاه قرار دهید. در این صورت میتوانید به سرعت جلوی فاجعه را بگیرید.
منبع: https://perfectdailygrind.com/2020/05/how-to-clean-maintain-your-coffee-roastery